Rapport från Ombergstur 2

Dagens planerade luftspan över Omberg gick inte helt enligt planerna. Fick för mig att flyga motor från Åbylund. Det tog ca 40 minuter att nå Borghamn vid bergets östra del. Väl där pumpade termiken på lite väl bra. Enligt varion hade jag ett maxstig på 8.9 m/s. Efter några inslag i min Nova Speedmax på 21 kvadrat vände jag hemåt igen. Kurvade mig hem i trasiga blåsor och landade.

Strax efter dök Roger upp och vi beslutade oss för att ta hans kokainsläde (BMW) ner till Omberg för att kolla sydvästhanget. Väl där rann det till lite i våra mungipor. Den ”låga” delen erbjuder faktiskt fina startmöjligheter. Det ser ut lite som låga delen i Kåseberga. Hanget är ca 10 m högt med liten strand nedanför. Därifrån kan man ansluta till den betydligt högre delen. Bär det på lågan så bär det på högan. Skulle man tappa hanget i starten blir man i värsta fall lite blöt upp till knäna.

Alternativ 2 på sydväst är att bege sig lite närmare Ellen Keys vräkbygge. Där finns en fin grässlänt i rak SV-riktning som mäter ca 100 m. Här kan man ”handbogsera” upp varandra med ett rep. Väl över trädtopparna ansluter man direkt till den höga delen på hanget.

Sen gick resan mot västra väggar. Nere vid vattnet finns en mycket fin sluttning fri från träd att starta på. Strax bakom starten reser sig höga fina väggar. Kruxet är bara att ta sig dit. Varken Roger eller jag är några fysmonster så pulsen steg kraftigt på vägen upp och då var vi bara halvvägs nere. Här är det ”Løkkenstart” som gäller.

Med svettringar stora som nödskärmar under armarna satte vi oss i bilen och stack upp på ett kalhygge 267 m ö.h. Det är här vi kommer ett lägga krutet när vi förhandlar med Sveaskog och Ombergs Event. Förslaget blir att anlägga ett ”vinschstråk” i västlig riktning om ca 400 m. Vi behöver endast komma upp ca 50 meter för att göra en säker entré på västhanget. Med 400 meter lina bör vi nå 200 meter. Efter release är det bara att hanga och kurva. Här finns fina landningsmöjlighehter. Det här stället har potential att bli ett riktigt, riktigt bra flygställe där man både kan hanga och flyga termik. Med ett sk. vändhjul i fältets ända och en ”linhämtare” blir vi effektiva och slipper hämta lina med 4-hjulingen.

Lätt uppspelta drog vi vidare mot Borghamn för en glass. Vi språkade lite med snubben som ägde kiosken och han berättade att Sveaskog har avlagt löfte om att ”exploatera” Ombergsregionen i syfte att gynna näringsidkarna. Våra planer går hand i hand med den typen av löften. Blir detta verklighet får vi med all säkerhet sällskap av piloter från hela landet. Annars har Roger lovat att äta upp sin BipBip.

/ High5
Fritte

Relaterade inlägg:

  1. Tänkbara termikställen och klartecken från Stridsskolan i Kvarn. Rogga ”Blip Blop” Carlsson har fått klart med Stridsskolan i Kvarn...
  2. Några klipp från höstens hang ...
  3. Far och flyg, Midsommar 2013. It’s On! Hej på er! UPDATE: Vi kör trots att vädret inte...
468 ad

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.